ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА ХРАМОВНА И ГРАДСКА СЛАВА У ПАНЧЕВУ 2019

На Велику Госпојину, у среду, 28. августа 2019. године, када Црква празнује Свечасно Успење Пресвете Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, Свету Литургију су поводом Храмовне славе и по први пут славе Града Панчева саборно су служили протојереји-ставрофори, Радослав Милановић, Радослав Радмановић, протонамесници Никола Пекић из Борче и Слађан Тубић, војни свештеник Ђорђе Стојисављевић, јереји Душан Грујић, Милош Пешић, Срђан Шарић из Омољице,Мирко Петровић и Рајко Вулин, као и ђакони Радан Шарић и Милош Мизић. На Светој Литургији су појали чланови Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којима је дириговала госпођа мр Вера Царина.

Многобројни верници, који су се припремили молитвом, постом и исповешћу, приступили су Светој тајни Причешћа. 

Након Литургије је вршен Крсни ход (Литија) око нашег храма и градским улицама све до зграде скупштине Града Панчева, предвођен припадницима Војске Србије, полиције и свештенством, уз ношење Крста, рипидâ, црквених барјакâ и Иконе, уз кађење и читање Јеванђеља, и уз појање тропара храма: „Рађањем си сачувала девство, а смрћу ниси оставила свет, Пресвета Богородице. Прешла си у живот, Мати Правог Живота, и својим молитвама избављаш од смрти душе наше.“Литургији и литији је присуствовао и градоначелник Града Панчева господин Саша Павлов са сарадницима .

Током читавог дана су верници долазили у храм, прислуживали свеће и целивали Празничну икону из Ризнице храма, изнету на Празничном јутрењу. На Празничној храмовној икони, коју „поклони аџи Андреа Димитріевић, житељ вршачки“ 1870. године, приказана је и сцена како Анђео Божији одсеца обе руке једном јеврејском свештенику. Реч је о неком Атонију, који је дохватио тело Богородице у злој намери да га претури. Како је завапио присутним Апостолима за помоћ, пошто изјави своју веру у Господа Исуса Христа, би исцељен.

Вечерње је служио јереј Милош Пешић, уз саслужење ђакона Радана Шарића и учешће чланова Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којима је дириговала госпођа мр Вера Царина.

Славски колач, је припремила породица господина Паје Срданова из Панчева, који су били кумови за ову годину. Славски колач и благосиљано кољиво је подељено у храму присутним верницима, за које је било припремљено и послужење у порти храма, благосиљао је јереј Душан Грујић.