ВАВЕДЕЊЕ 2018

„Величамо Те, Пресвета Дјево, богоизабрана девојчице и поштујемо Твој улазак у Храм Господњи.“ (превод Величанија)

У уторак, 4. децембра 2018. године, о Ваведењу, када Црква празнује Увођење Пресвете Владичице наше Богородице и Увекдјеве Марије у Светињу над светињама (Храма јерусалимског), у нашем храму је Свету Литургију служио јереј Душан Грујић, а саслуживао је ђакон Иван Барајевац.

„Богомајку су родитељи привели Богу, иако још није била ни девојка ни девојчица, него дете којему су они били веома потребни, јер је имала тек три године и била тек недавно отргнута од мајчиних груди и младеначке хране. Она је, међутим, онима што су је гледали чак и у том узрасту долично показала непогрешиви начин размишљања, јер су сви видели да Она приступа са неизрецивом радошћу. Када је дошла до предворја степеништа, док су је племените девојке из Њеног рода, долично одевене, окруживале носећи бакље и тако је у величанственој поворци и савршеном реду пратиле ка унутрашњем делу Храма, видљиво је показала да боље од свих осећа шта се дешава и шта ће се тек десити. Будући величанствена и уздржана, показала је смирен дух и понашање како се не би могло рећи да иде испред осталих, а затим је, сјединивши тежњу са устројством, постепено убрзала корак и претекла групу девојака око себе, кренувши напред тако да су сви што су је пратили остали иза Ње, и свима је било очигледно да се на Њу односи она изрека из псалма [45]: Воде је к Цару девојке, њене другарице, воде је весело и радосно, улазе у двор Царев. Када Јој је и првосвештеник [Захарија] пошао у сусрет и изрекао оно пророчанство о Њој: Чуј, кћери, погледај и обрати к мени ухо своје, заборави народ свој и дом оца својега, и цару ће омиљети лепота твоја (Пс. 45,10-11), Она је, након што је то чула, скромно иступила и попела се, и одмах све напустила, родитеље, хранитеље, вршњакиње, отишла од пратилаца и, потпуно сама, радосно приступила архијереју, погледавши га умиљато и благонаклоно, и тепањем потврдила своје савршено препуштање Богу.“ (одломак из 53. беседе Светог Григорија Паламе)

„У погледу највишег врха свих Светих, односно Мајке Божије, која сада, према речима Псалмопојца, ступа у место чудесне скиније и улази у Светињу над светињама, уз глас радости и исповедања и  богонадахнуте звуке оних који су је тада пратили и нас, који празнујемо сада, у погледу Ње, дакле, узвишеније и од Светих на Небесима, нико, ко би био појединачно издвојен од осталих, није у стању да је достојно прослави, нити би у томе успели сви остали заједно које је спасао од Ње рођени, чак и ако би било могуће да се сједине и постану једна уста. Васцела твар не може изразити славу каква доликује Њој, будући да је постала Мајка Свестворитеља.“ (исто)

„Живећи тада у најпосвећенијем месту Храма и положивши у срце усхођење (ка Богу), Богоотроковица је достигла сâмо Небо и одатле к нама привукла небеског Владику.“ (исто)

„Доликовало је, дакле, да Она, која ће родити најлепшег међу синовима људским (Пс. 45,2), и сâма у свему буде неупоредива, због чега је, могло би се рећи, од самог детињства била обдарена чудесном лепотом Онога Који је требало да Јој буде савршено подобан, тако да Га на основу ове пројављене сличности у свему препознају као чедо Приснодјеве и да свако око које гледа исповеди Начало Онога што по телу нема оца.“ (исто)

У суботу, 8. децембра 2018. године, о оданију Празника Ваведења и спомену Светог Свештеномученика Климента, Епископа римског и Светог Свештеномученика Петра, Архиепископа александријског, Свету Литургију је служио Старешина храма протојереј-ставрофор Радослав Милановић. Причестили су се ученици, који похађају  Веронауку у ОШ  „Бранко Радичевић“ у Доњем граду, које је довео вероучитељ чтец Владимир Козић.

Тога дана на Архијерејској Литургији у манастиру Војловица, Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор је рукоположио нашег парохијског ђакона Ивана Барајевца у свештенички чин.

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац