ВАСКРС

„У јеврејском језику, реч ПАСХА значи пролазак, прелазак и избављење. Јеврејски празник Пасха био је успомена на пролазак Анђелâ мимо домова јеврејских, и на избављење Јевреја из ропства фараоновог. Наша, хришћанска Пасха (тј. Ускрс) превођење је – крсном смрћу Христовом, и Васкрсењем Његовим – из смрти у вечни живот, од земље на небо – у Царство Небеско.“ (Светачник, том други, стр. 677)

„Господ је васкрсао из мртвих рано ујутро, у први недељни дан. Том приликом, био је у Гробу страшан земљотрес, и Анђео Господњи сишао је с неба, и одвалио камен на улазу у Гроб, а стражари – уплашени свим тим – попадали су као мртви. Само што је било почело да се расвиће, Марија Магдалина, и неколико других жена – Марија Клеопова, Саломија, и Јована – пошле су, са благоуханим мирисима Гробу Господњем, да помажу тело Христово. Кад су пришче Гробу, нису у њему нашле тело Исусово, него су – од Анђела – примиле вест о Васкрсењу Господњем, и одмах су пожуриле да о томе известе Ученике Његове. Марија Магдалина, која је остала крај Гроба, удостојила се да прва од њих види Васкрслог Господа. После тога, Он се јавио и осталим Женама-мироносицама, које су одлазиле од Гроба. У Светом Писму нигде се јасно не каже да је и Пресвета Богородица видела Васкрслог Господа. Али, предање и црквене песме (и нарочито Св. Григорије Палама) саопштавају да је Христос – по Свом Васкрсењу – пре свих, обрадовао Својим јављањем Матер Своју.“ (исто)

Једна од Пасхалних стихира које се поју, у преводу на савремени српски језик, поучава нас љубави и праштању, а гласи овако: „Дан Васкрсења, свечаност нека нас просвети и загрлимо један другога. Рецимо и онима који нас мрзе: Браћо, опростимо све, признајући Васкрсење и тако викнимо: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима у гробовима живот дарова.“

У поноћ између 7. и 8. априла 2018. године, погасила су се светла у нашем храму, и кренула је Васкршња литија, предвођена свим свештеницима, који су носили упаљене свеће, и ђаконом, праћени мноштвом народа. У појање песме „Воскресеније Твоје“, ишло се улицама Димитрија Туцовића, Генерала Петра Арачића, преко Трга Слободе, улицама Војводе Радомира Путника, Војводе Живојина Мишића, преко Трга Краља Петра Првог, улицама Бранка Радичевића и Свезозара Милетића. Јутрење је почело испред затворених врата храма, а настављено свечаним уласком свештенства и народа. Старешина храма, Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Милановић, прочитао је Васкршње слово Светог Јована Златоуста.

Јутрење је служио протонамесник Слађан Тубић, уз учешће ђакона мр Мирка Петровића, а појали су протојереј-ставрофор Стеван Урошев, и вероучитељи Владимир Козић и Стефан Симић.

Прва (поноћна) Света Литургија,  саборно је служена након што су верници целивали Крст, Јеванђеље и Икону Васкрсења. Началствовао је протонамесник Слађан Тубић, саслуживали јереји Душан Грујић и Милош Пешић, а појали поменути вероучитељи и Стојан Оморац. Уместо беседе, као и у свим храмовима, прочитана је Васкршња посланица Његове Светости Господина Иринеја, Патријарха српског и осталих Архијерејâ наше Цркве. Велики број верника се причестио, из два Путира, а после Литургије су, уз раздавање нафоре, дељена црвена јаја – символ Васкрса.

Друга Света Литургија, саборно је служена на Васкрс у 9:30 часова. Началстовао је Високопречасни протојереј-ставрофор Стеван Урошев, саслуживали протојереји-ставрофори Радослав Милановић и Радослав Радмановић, и ђакон мр Мирко Петровић, а појало је Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

Другог дана Васкрса, Света Литургија такође је саборно служена. И у Литургији и у Литији око храма су учествовали сви свештениници и ђакон, хористи и верници.

Христос васкрсе из мртвих! Ваистину васкрсе!

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац