СВЕТИ И ВЕЛИКИ ПЕТАК

„На Свети и Велики Петак вршимо сећање на Света и спасоносна и страшна страдања Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, која је добровољно примио нас ради, тј. пљување, бијење, шамарање, ругање, исмевање, црвену хаљину, трску, сунђер, оцат, клинце, копље, и после свега овога, крст и смрт.“ (извор: Синаксар)

Царске часове на Свети и Велики Петак, састав Светог Кирила (376-444), Архиепископа александријског, у нашем храму, служио је Високопречани протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког, пре подне 6. априла 2018. године.

„Вучен на Крст, овако си говорио Господе: За које дело хоћете да ме разапнете, Јудеји? јер што раслабљене ваше учврстих? што мртве као од сна подигох? Крвоточиву исцелих, а Хананејку помиловах? За које дело хоћете да ме убијете, Јудеји? Но угледаћете, безаконици, Христа, Кога сада пробадате.“ (славник са Трећег часа)

Поподне је служено Вечерње са изношењем Плаштанице у коме су учествовали сви свештеници нашег храма, ђакон, чтец Владимир Козић, Стојан Оморац и Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

Увече, са почетком у 20 часова, саборно је служено и Јутрење Велике Суботе – погребење и статије, заједно са службом Благовести, које ове године падоше у Велику Суботу, а пред крај и Литија – трократни ход око храма са Плаштаницом, коју су носили свештеници праћени верницима.

Плаштаница је платно са извезеним или насликаним Христовим телом, скинутим са Крста. Она представља Плаштаницу, којом је Благообразни Јосиф из Ариматеје, скинувши с дрвета (Крста), пречисто Тело Христово обавио са мирисима и у новом гробу сахранивши положио.

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац