СЛАВА ЦРКВЕНОГ ХОРА

„Поју Богу мојему дондеже јесам“

Панчевачко српско црквено певачко друштво (осн. 1838) је у недељу, 16. децембра 2018. године, о навечерју спомена црквеног песника Преподобног Јована Дамаскина, прославило своју Славу.

Старешина нашег храма Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Милановић је у просторијама ПСЦПД-а, уз учешће хориста, благосиљао Славско жито и преломио Славски колач у част Преподобног Јована Дамаскина, а потом присутнима одржао следећу беседу:

„Нека је сретна Слава свима вама, Управи, Управном одбору, члановима, певачима и Хора и Подмлатка – то је све један хор уствари, само се дели на више секција. Нека Господ Бог и Свети Јован Дамаскин дарују вама снаге, здравља, напретка у животу и раду, и нека Господ Бог буде увек на помоћи тамо где ви не знате како и где. Нека Он дâ Свој начин, Своју утеху и Своју помоћ у свему ономе што радили, а првенствено овде у појању јер ви сте активни учесници Литургије, кад на Литургији појете. Када наступате на концертима, ту су дозвољене грешке и неке друге ствари, али када појете на Литургијама, онда се помолите, онда се сконцентришите јер тад сте активни учесници Литургије, као и ја, као и неко други што служи. Сви заједно у Литургији учествујемо, молитве Богу узносимо и ту нема [места за] грешке. Зато се молите Богу и Светом Јовану Дамаскину да ту не грешите, јер ту првенствено представљате и Цркву, и свештенство, и Хор, и умеће певања, и генерације и генерације [хориста] пре вас. Зато се некад с разлогом љутим када у Литургији буду грешке. Данас, када славимо Славу, Светог Јована Дамаскина, њему се помолите да он буде уз вас, да вам он да снаге и воље и жеље да истрајете у овоме што радите. Нека вам Господ Бог буде на помоћи, а благослов Божији нека буде на вама. Живи били! Бог вас благословио и свако вам добро дао.“

Хористи су припремили трпезу љубави. Гости су били свештеници нашег храма и представници хора из храма Преображења Господњег. Господин Срђан Миковић, председник ПСЦПД-а, говорио је о овогодишњем јубилеју – 180 година постојања ПСЦПД-а, и манифестацијама везаним за јубилеј, честитајући и захваљујући се диригентима госпођама Вери Царини и Борјани Стражмештеров, и свим певачима.

Некадашњи члан и диригент ПСЦПД-а, академик Димитрије Стефановић (1929), из здравствених разлога није био у прилици да присуствује Слави, али је његове поздраве певачима пренела госпођа мр Вера Царина.

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац