ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ 2018

Откровење на Тавору Боговидац Тесвићанин (Илија) с Мојсејем гледа, које око не виде, и ухо не чу, и у срце човеку не дође – Ваплоћеног Господа Сведржитеља.

(превод црквене песме)

„Славно Преображење Христово утврдило је Апостола Петра, Јакова и Јована на Гори таворској у вери, у нади и у љубави; а ова данашња светковина тог славног Преображења треба да обнови у нама те три добродетељи, те три носилице благодати, помоћи  и љубави Божије, ако нам је до тога да се произведе и у нашој души оно славно Преображење, око кога се бави и устаје увек брижљива мати наша Црква ради вечне славе Божије и ради вечног живота нашег. Без вере не би могли били чути ни ученици Христови, кад им је речено с неба: послушајте; без наде не би могли били подигнути се од земље, кад им је казано: устаните; без љубави не би се могли били ослободити се од страха, кад им је говорио: не бојте се!“ (Црквене беседе Никанора Грујића, Земун 1892, стр. 105)

Гора Тавор, висока као наша Авала, налази се у Галилеји, на десетак километара југоисточно од Назарета, на путу према Галилејском језеру. О празнику Преображења (19/6. августа) је то брдо „прекривено седефасто-белим облаком, док је, иначе, током године изузетно ведро. У [православној] цркви Светог Илије, [подигнутој на месту самог догађаја Преображења] природно, свако не може ући у олтар јер је за то потребан благослов, па је због тога део камене стене испод Часног престола Господњег (тј. Камена са места Преображења Господњег) исечен и доступан за целивање свим поклоницима.“ (хаџи Драган Поповић, Кога имам на небу?,  Нова Пазова 2001, стр. 161)

„Свети Оци кажу да тело није само створено као привремено обиталиште душе, већ је оно позвано на обожење, преображење и живот вечни. Без васкрсења тела [о Општем васкрсењу], ни душе не би могле да осете пуноћу блаженства будућег века. Само се Хришћанство као истинита вера Божија брине и стара како за душу, тако за тело.“ (исто)

„Преображење на гори Тавору била је слика потоњег, васкрслог преображеног тела Христовог, али и откривење човечанству шта ће се догодити са телима људским када Христос буде дошао по Други пут у свој сили и слави да суди свету.“ (исто, стр. 162)

На Свето Преображење Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, 19. августа 2018. године, у нашем храму је Свету Литургију служио јереј мр Мирко Петровић. У славу и част Господњу су појали чтец Душан Панајотовић и Стојан Оморац. Велики број верника, припремљених постом, молитвом и исповешћу, приступио је Светој Чаши.

Након Литургије, нафору су раздавали протонамесник Слађан Тубић и јереј Душан Грујић, а јереј Мирко Петровић, који је и обавио обред благосиљања грожђа, делио га је присутним верницима.

Пошто се поменути обред благосиљања грожђа обавља на дан Преображења Господњег, тек од тада се оно и износи на трпезу, а црквена правила чак предвиђају да они, који су кушали грожђе пре Празника и овог обреда, буди лишени благослова да га једу скоро месец дана (читавог августа, тј. до 14/1. септембра). Исто важи и за смокве.

Високопречасни протојереји-ставрофори Радослав Радмнановић, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког, и Радослав Милановић,  Старешина нашег храма, саслуживали су Његовом Преосвештенству Епископу банатском Господину Никанору на Архијерејској Литургији у панчевачком Светопреображенском храму. Јереј Душан Грујић је литургисао у манастиру Војловица.

Аурор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац