ПЕТРОВДАН 2018

Троструким питањем да ли волиш Петре, Христос је исправио троструко одрицање. Због тога је Симон и рекао Тајнозналцу: Господе, све знаш, све познајеш, Ти знаш да Те волим. А њему рече Спаситељ: Паси овце моје, паси моје изабране, паси јагањце моје, које Мојом крвљу сачувах за спасење. Њега моли, богоблажени Апостоле, да нам дарује велику милост . (славник на Господи воззвах)

Простог рибара Симона (јев. Шимон), сина Јониног, рођеног у селу Витсаиди, предграђу Капернаума, на обали Генисаретског језера, Господ прозва Кифом (арамејски Kefa), што значи стена (гр. Πετρος, lat. Petrus, срб. Петар). Уз Апостоле Јована и Јакова,  синове Зеведејеве, присуствовао Преображењу Господњем на гори Тавору, као и молитви Исусовој у Гетсиманском врту, преко Кедронског потока, пре но што се приближио издајник. И тај Петар ће се свога Учитеља трипут одрећи, али и горко покајати и заплакати и тим сузама задобити опроштај. По силаску Светог Духа на Апостоле, Петар је постао неустрашив и силан проповедник Јеванђеља у Малој Азији, Египту, Ахаји (Грчка), Риму, Шпанији, Картагени и Британији, а чинио је и моћна чудеса. Свети Апостол Петар је био први Епископ римски. За време гоњења Хришћана од стране императора Нерона, вели се у житију, Свети Петар, по наговору верника, побеже из Рима, али путем срете Спаситеља и упита га: Господе, куда идеш? (lat. Quo vadis, Domine?) Исусов одговор: Идем у Рим да поново будем распет, га је поразио и, вративши се, би ухваћен и погубљен – распет у овај  дан 67. године, и то – умоливши џелате – наглавачке, јер је сматрао себе недостојним да умре као Господ.

Чињеница да је некадашњи фарисеј Савле (јев. Шаул) из Тарса киликијског (данас: Тарсуса на југу Турске), Јеврејин из племена Венијаминова, и злогласни прогонитељ Хришћана, потоњи Апостол Павле (гр. Παυλος), на чудесан начин постао сасуд изабрани Божије благодати, по ријечи сâмога Господа, и највећи трудбеник и ревнитељ међу трудољубивим Апостолима Христовим након крштења у Дамаску, упозорава нас да пазимо да не осудимо неког новообраћеног или новокрштеног због предрасуда, саблазни или јавних грехова из његове или њене прошлости. Зашто? Зато што (нам је дато да) видимо само нечије јавно почињене грехове, али не и тајно покајање, које је од нас сакривено, али не и од срцевидца Господа. Не треба да заборавимо да је управо покајни разбојник Дисмаз, распет поред Христа, (први) ушао у Рај након разорења Ада.

У Месецослову се у овај дан помиње и Пренос моштију Светог Стефана Уроша Трећег (Дечанског) из Звечана у своју обитељ (задужбину – манастир Дечани), као и Преноса моштију Светог Петра Коришког из Кориша у манастир Црна Река.

На Петровдан, 12. јула 2018. године, када Света Црква празнује спомен Светих славиних, свехвалиних и врховних Апостола Петра и Павла, у нашем храму је Свету Литургију служио Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког, саслуживао је новорукололожени јереј Мирко Петровић, а у славу Господњу и част Првоврховних Апостолâ су појали чтец Душан Панајотовић и Стојан Оморац. Уочи Празника су појали и протојереј-ставрофор Стеван Урошев, протонамесник Слађан Тубић, јереј Душан Грујић и Радан Шарић.

Старешина храма протојереј-ставрофор Радослав Милановић је са сабраћом исповедио велики број верника, који су потом приступили Светој Чаши.

Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор је служио Архијерејску Литургију у Глогоњу поводом храмовне славе. Из нашег храма су саслуживали јереји Душан Грујић и Милош Пешић.

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац