ОБРЕД ПРИЗИВАЊА БЛАГОДАТИ И ДАРА СВЕТОГА ДУХА НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког и катихета у Техничкој школи „23. мај“ и Пољопривредној школи, приликом уручивања аката о постављењима за часну дужност вероучитеља и катихете у основним и средњим школама у Панчеву у школској 2017/2018. години, дао им је у задатак да обавесте школе и ученике, пре свега оне који похађају Веронауку, да ће ове године Обред призивања дара и благодати Светога Духа на почетку школске године бити савршен у нашем храму, у суботу XIV по Духовима 2017. године.

У суботу, 9. септембра 2017. године, када Света Црква врши спомен Преподобног Пимена и Светог Великомученика Фанурија, Света Литургија је служена саборно. Началствовао је протонамесник Слађан Тубић (вероучитељ у ОШ „Свети Сава“), саслуживали јереј Драган Урошев (вероучитељ у ОШ „Стевица Јовановић“), јереј Милош Пешић (катихета у Медицинској школи), ђакон Ненад Савић (вероучитељ у ОШ „Братство и јединство“ и катихета у Машинској школи) и новорукопложени ђакон мр Мирко Петровић (катихета у Гимназији „Урош Предић“).

Појали су Славко Стокић (катихета у Електротехничкој школи), Бобан Цветковић (вероучитељ у ОШ „Мирослав-Мика Антић“), Миладин Лукета (вероучитељ у ОШ „Јован Јовановић Змај“), Оливер Калиновић (вероучитељ у ОШ „Исидора Секулић“), Стефан Симић (вероучитељ у ОШ „Васа Живковић“) и Стојан Оморац, а Апостол је читао чтец Владимир Козић (вероучитељ у ОШ „Бранко Радичевић“).

Након Свете Литургије је у броду храма савршен Обред призивања дара и благодати Светога Духа на почетку школске године (Требник, Пјеније у почетку ђачког учења, Крагујевац 1998, стр. 464-470), у присуству В.Д. Архијерејског намесника панчевачког протојереја-ставрофора Радослава Радмановића, Старешине храма-домаћина протојереја-ставрофора Радослава Милановића и јереја Душана Грујића (катихете у Средњој економско-трговинској школи). Међу верницима су са ученицима биле госпође Љубица Радојчић (вероучитељ у ОШ „Ђура Јакшић“ и Музичкој школи) и Снежана Здравковић (вероучитељ у ОШ „Мирослав-Мика Антић“).

Свештеници су се помолили Господу Богу и Творцу нашем, да ђацима „отвори срца, умове и уста“ да приме силу Његовог закона „и да са успехом науче све корисне науке које им се предају“ у славу Пресветог имена Његовог „на корист и назидање“ Његове Свете Цркве, те да разумеју Његову добру и савршену вољу. Началствујући свештеник-проповедник протонанесник Слађан Тубић је поучио вернике, вероучитеље и ученике о дужностима вероучитељâ, али и о потреби усавршавању ђака у Господу даље кроз породицу и кроз своју Свету Цркву. Након беседе им је раздао нафору, а затим су ђаци целивали Свети крст и јереј Милош Пешић их је кропио освећеном водом.

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац