НЕДЕЉА ПЕДЕСЕТНИЦЕ – ДУХОВИ (2017)

„Када Вишњи сиђе и помете језике (Пост. 11,7), растављаше народе. Када раздаде огњене језике (ДАп. 2,3), све људе позва да се уједине. Тако сложно славимо Свесветог Духа.“ (Кондак Празника)

Света Литургија и Вечерње у храму Успења Пресвете Богородице су у недељу, 4. јуна 2017. године, служени саборно. Началствовао је протојереј-ставрофор Стеван Урошев, саслуживали јереји Душан Грујић, Милош Пешић и Милош Ранисављевић, а појали су чтец Душан Панајотовић, Стојан Оморац и Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала мр Вера Царина.

„У овај дан, у осму недељу после Пасхе, празнујемо Свету Педесетницу. И овај Празник примисмо из јеврејских књига. Јер, као што Јевреји светкују своју Педесетницу зато што поштују број седам, и што примише Закон када прође педесет дана (Лев. 23,15-16) од Пасхе, тако и ми после Пасхе светкујемо педесет дана и примамо Светога Духа Законодавца, Који нас води на пут сваке истине и Који заповеда што је Богу угодно.“ (Недеља Свете Педесетнице, Ујвидек 1942, стр. 216-217)

„Треба знати да је Дух Свети дошао Ученицима на сâм дан када се служила Педесетница. Али, Свети Оци изволеше оделити празнике (Празник Педесетнице од Празника Светог Духа сутрадан), ради величанства Свесветог Духа јер је Он од Свете Тројице, Која влада животом.“ (исто, стр. 218)

Први пут после 50 дана, верници у свом личном молитвеном правилу и свештеници пре почетка Литургије изговарају молитву Светом Духу „Царе Небески (Дан. 4,34), Утешитељу (Јов. 14,26; 15,26), Душе истини (Јов. 15,26), Који си свуда и све испуњаваш, Ризницо добара и Даваоче живота! Дођи и усели се  у нас, и очисти нас од сваког кала, и спаси, Добри, душе наше.“ (исто, стр. 5) Поново се поје Литургијска химна „Видесмо светлост истиниту, примисмо Духа Небеског, нађосмо истинску веру, клањамо се нераздељивој Тројици јер нас је Она спасла.“ (исто, стр. 334) У претходних 50 дана се на њеном месту појао тропар Пасхе (40 дана), тропар Вазнесења (9 дана) и на Духовске задушнице тропар из службе упокојенима.

Храмови су украшени травом и зеленим лишћем, а свештеници служе у зеленим одеждама. Заблуда је да зелена боја није својствена Православљу. Напротив, она представља благодат Духа Светога.

После Литургије је одмах служено Вечерње, посебно у годишњем кругу, на коме се трократно са Двери читају молитве, након прозбе „Опет и опет, преклонивши колена, Господу се помолимо.“ Први пут после Велике среде се на молитви у храму клечи. Треба приметити да више није недеља (када се не клечи),  већ навечерје Духовског понедељка јер је Вечерњим започео нови црквени дан. Иако није Типиком одређено, верници држе обичај да, док клече, плету венчиће од траве да украсе своје иконе и кандила у својим домовима.

На Духовски понедељак, 6. јуна 2017. године, Литургија је такође служена саборно, а потом је вршен обред Литије до Крста у парку на Тргу Краља Петра Првог, уз појање тропара Празника, ради „мољења и прошења Божије милости“ и ради „благодарења за добивено доброчинство“ (Требник, Крагујевац 1998, стр. 433).

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац