МОЛЕБАН НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ 2018/2019. ГОДИНЕ

У недељу пред Усековање, а 15. по Духовима, 9. септембра 2018. године, када Света Црква празнује Сабор српских Светитељâ и врши спомен Преподобног Пимена Великог и Светог Великомученика Фанурија, Свету Литургију је у нашем храму служио протонамесник Слађан Тубић, саслуживао новопостављени парохијски ђакон Иван Барајевац, а појали су чланови Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров. Појац Стојан Оморац је појао „Блажена“, тропаре и кондаке, и читао Апостол.

Након Свете Литургије је протонамесник Слађан Тубић, вероучитељ у ОШ „Свети Сава“, са ђаконом Иваном Барајевцем, вероучитељем у ОШ „Мирослав-Мика Антић“, савршио Обред молебног пјенија приликом почетка ђачког учења, у присуству Високопречасних протојерејâ-ставрофорâ Стевана Урошева, Радослава Милановића и  Радослава Радмановића, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког и катихете у Техничкој школи „23. мај“ и Пољопривредној школи, и јереја Милоша Пешића, катихете у Средњој медицинској школи „Стевица Јовановић“.

Током Обреда молебног пјенија приликом почетка ђачког учења, помолили су се Господу Богу и Творцу нашему „да пошаље на ове ученике духа мудрости и разума, да им отвори ум и уста, те просвети срца њихова ради примања васпитања добрих наукâ; да усади у њихова срца почетак мудрости, божанско страхопоштовање, и тиме одагна из њихових срца младићку лудост, просвети њихов ум да се уклања од зла и чини добро;“ (две прозбе из јектеније) као и да ђацима „отвори срца, умове и уста“ да приме силу Његовог закона „и да са успехом науче све корисне науке које им се предају“ у славу Пресветог Имена Његовог „на корист и назидање“ Његове Свете Цркве, те да разумеју Његову добру и савршену вољу.

Јереја Душан Грујић, катихета у Средњој економско-трговинској школи „Паја Маргановић“, кропио је освећеном водом присутне ђаке и вероучитеље, који су примили нафору и целивали крст.

Међу верницима су са ученицима биле госпође Љубица Радојчић (вероучитељ у ОШ „Ђура Јакшић“ и Музичкој школи „Јован Бандур“) и Снежана Здравковић (вероучитељ у ОШ „Мирослав-Мика Антић“), као и господа вероучитељи Миладин Лукета (ОШ „Јован Јовановић Змај“), Оливер Калиновић (ОШ „Исидора Секулић“), Миломир Милошевић (СОШО „Мара Мандић“, ОШ „Борисав Петров Браца“ и ОШ „Братство и јединство“) и чтец Владимир Козић (ОШ „Бранко Радичевић“).

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац