МИТРОВДАН 2017

Дан града Панчева, 8. новембар – Митровдан, је и ове 2017. године свечано обележен. У нашем храму је Свету Литургију служио јереј Милош Пешић, уз саслужење ђакона мр Мирка Петровића и појање протонамесника Слађана Тубића и Стојана Оморца, који је и Апостол читао.

О Митровдану, Црква врши спомен Светог Великомученика Димитрија Тесалоникијског (Солунског) Мироточца, али и спомен Великог труса (земљотреса).

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРИЈЕ, МИРОТОЧИВИ. Родио се у Солуну, у којем му је отац био војвода. Кад му отац умре, цар Максимијан га постави на његово место. Том приликом нареди му да истреби Хришћане у Солуну. Међутим, Димитрије се старао да што више распростре Хришћанство. Сазнавши за то, цар заповеди да га затворе у тамницу. Кад се врати из рата против Сармата, 306. године, Максимијан учини да Светитеља – зато што исповеда Христа – избоду копљима. Мошти Св. Димитрија почивају у Солуну, и чине многа чудеса.“ (Светачник, том први, стр. 111)

„У време царовања Лава Исавријанина, би – 740. године – страховит и дуготрајан земљотрес у Цариграду. Народ је схватио то као казну Божију за грехе и молио се Пресветој Богородици и Светом Димитрију, с великим покајањем, док се Бог не смилова и земљотрес не преста.“ (исто)

Тропар и канон су насловљени Трусу, али то не треба никако сматрати архаичним и непотребним. У питању је својеврстан мали Господњи празник. Служба Трусу је незаобилазна јер се у њој моле Свевишњи и Пресвета Богородица да нас избаве од земљотреса током целе године. „Служи се и сваки пут, кад је потребан молебан, у време земљотреса.“ (исто)

На Православном гробљу у Ружиној улицу је у 10 часова протојереј-ставрофор Стеван Урошев одслужио помен ослободиоцима Панчева пред спомеником Мученицима и жртвама Ослободилачког рата 1914-1918, који је подигла Добротворна задруга Српкиња панчевачких. Сем председника Скупштине града Панчева господина Тиграна Киша, присутни су били представници Војске Србије, више удружења и грађани.

Коло српских сестара“ је на Митровдан пре 89 година (1928) на јужном зиду нашег храма поставило спомен плочу „у знак народног признања за ослобођење и уједињење својој браћи палим и умрлим добровољцима и четницима учесницима у ослободилачким устанцима и ратовима од Кочиног устанка до потпуног ослобођења и уједињења заслужним синовима града Панчева„. Након Литургије је у порти пред овим спомен обележјем свештеник Милош Пешић са ђаконом одслужио помен у присуству братства храма и верника.

На почетку свечане седнице Скупштине града Панчева – поводом Дана Града – која је почела у 12 часова у Културном центру, наш хор – Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, отпевало је химну Републике Србије „Боже правде“. Позиву градоначелника господина Саше Павлова, одазвали су се и наши свештеници.

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац