КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ

Под покровитељством Града Панчева и Српске Православне црквене општине Панчево „Центар“ и „Горњи град“, 3-5. новембра 2017. године, одржан је јубиларни 20. међународни фестивал „Панчевачки дани духовне музике“.

Панчевачком српском црквеном певачком друштву овом приликом обележило је улазак у 180. годину постојања од оснивања (1838-2018).

Свечано отварање фестивала и изложбе плаката Фестивала, у петак, 3. новембра 2017. године, започело је химном Светом Сави у Светосавском дому у Панчеву, у извођењу Панчевачког српског црквеног певачког друштва са Подмлатком и Дечјим хором, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров.

Након поздравне речи уметничког директора Фестивала госпође мр Вере Царине, присутним Панчевцима и гостима се обратио и манифестацију отворио градоначелник града Панчева господин Саша Павлов.

Подмладак и Дечји хор Друштва су отпевали грчки напев „Аксион естин“ (Достојно јест) и два византијска напева из XV века: „Кирие елеисон“ (Господи помилуј) и „Паса пнои“ (Све што дише нека хвали Господа), а дириговала је госпођа Борјана Стражмештеров.

Уследила је беседа академика Димитрија Стефановића у којој је између осталог рекао: „Жеља ми је да свим драгим хорским певачима пренесем део доживљеног духовног искуства, које ме је испуњавало током певања и дириговања. Драги певачи, не заборавите! Ви нисте само сведоци и присутни верници, већ сте и активни учесници током богослужења. Немојте то да заборавите! Ако приликом певања разумете црквенословенски текст, што није лако, али је могуће, отвара вам се пут ка личној и заједничкој молитви. Шта више, ако наша молитва из ума пређе у срце, долази до новог духовног доживљаја, до присуства Светог Духа. Ми тај доживљај називамо – наитије. Оно може да траје неколико секунди. Нешто се у срцу деси, осети. Могуће је и да се понови, али присуство Светога Духа се може доживети само ако се усрдно молимо. Недостаје нам усрдна молитва! Не знамо да ли ће доћи до тог наитија, а оно уствари зависи од Господа. Ако се искрено молимо, Господ ће да нам помогне… Веома је поучан пример композитора Тихомира Поповића, који предаје на Музичкој академији у Хановеру у Немачкој. Своју композицију „Тебе Бога хвалим“, написану поводом 20. фестивала, посветио је Панчевачком српском црквеном певачком друштву и имамо привилегију да је вечерас чујемо.“

Панчевачко српско црквено певачко друштво је потом отпевало благодарствену песму „Тебе Бога хвалим“, композитора Тихомира Поповића, на шта се уважени академик у беседи осврнуо, а дириговала је госпођа мр Вера Царина.

У свом обраћању, аутор изложбе господин Немања Вујић је између осталог говорио и о свом ауторском печату – стилизованом крсту састављеном од нотних знакова и виолинских кључева, за шта је инспирацију нашао у „Сеобама“ Милоша Црњанског, а који се појављује на плакатима Фестивала.

Исте вечери одржан је концерт у нашем храму. Хор Саборне цркве Светог Георгија у Новом Саду представио се са 8 композиција. Отпевали су тропар Светом Јовану Златоусту (руски, гречески напев), божићни кондак „Дјева днес“ (руски знамени распев), литургијску химну која се поје на Велики Четвртак „Вечери Твојеја тајнија“ (композитора Ивана Мудија), „Thy fatherly embrace“ („Објатија отча“ по бугарском распеву, композитора Ивана Мудија), „Во Царствији Твојем“ (композитор: Добри Христов (1875-1941); соло: Ђурђица Бабић, сопран), „Litrosin“ („Избављеније посла Господ“, Пс. 110; композитор: Tikey Zes (1927)), „Sinelle veisame“ („Тебе појем“ на финском; композитор: Pekka Attinen (1885-1956)), „Ottaa vastaan“ („Тјело Христово“ на финском; композитор: Timo Rautiainen (1963)). Дириговао је господин др Богдан Ђаковић.

Хор „Обреновачке девојке“ Центра за очување традиције и културе Термоелектране „Никола Тесла“ из Обреновца, под уметничким руководством диригента госпође Виолете Ненадић (1969), представио се панчевачкој публици духовне музике следећим композицијама: „Богородице Дјево“ (руски напев непознатог аутора из XVII века), „Достојно јест“ (композитор: Јорданка Туџарова Панчева (1958)), „Јелици во Христа“ (композитор: Стеван Ст. Мокрањац (1856-1914)), „Полијелеј“ (непознатог руског аутора из XVIII века), „Буди Имја Господње“ (композитор: Тихомир Остојић (1865-1921)) и „Свети Јоаким и Ана“ (композитор: Маја Обрадовић (1980)).

Хор цркве Светог Спиридона Чудотворца у Трсту, који је основала Српска православна црквена општина у Трсту да поје на Светим Литургијама, чине музички образовани певачи српске, словеначке, италијанске, руске, хрватске и аргентинске националности. Диригент хора је Рускиња – госпођа др Анна Каира. Панчевци су имали прилику да чују: „Свјат, Свјат, Свјат“ (композитор: Francesco Sinico (1836-1907)), „Тјело Христово“ (стари напев манастира Лавра из Кијева), „Господи помилуј“ (царска јектенија; соло: Алина Таболина, сопран), „Свјете тихи“ (стари напев Валаамског манастира), „Отче наш“ (композитор: Федор Дубјански (1760-1796); соло: Алина Таболина, сопран) и тропар Светом Спиридону Чудотворцу (композитор: Виктор Шонц (1877-1964). За крај концерта су отпревали „Многаја љета“.

Другог дана Фестивала, концерт је одржан у храму Преображења Господњег у Горњем граду, којем су присуствовали и свештеници нашег храма.

Трећег дана Фестивала, у недељу, 5. новембра 2017. године, вокални ансамбл „Сион“ из Сремске Каменице, са диригентом господином Љубомиром Милановићем, учествовао је на Светој Литургији у нашем храму, коју је служио Старешина храма протојереј-ставрофор Радослав Милановић.

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац