ДОЧЕК МОШТИЈУ 18 РУСКИХ СВЕТИТЕЉА

„Побожно поштујући Светитеље, поштујемо целокупну личност њихову, не раздељујући при томе свету душу од светог тела. Отуда је побожно поштовање светитељских моштију природан саставни део побожног поштовања и молитвеног призивања Светитеља.“ (Преп. Јустин Ћелијски, Догматика Православне Цркве, том III, стр. 676)

У суботу, 10. новембра 2018. године, о спомену Светог Димитрија Ростовског, у порти нашег храма у 15 часова, дочекан је Кивот са деловима Моштију: Светог благоверног Александра Невског, Преподобног Сергија Радоњешког, Преподобних Отаца перејаславских Корнилија, Данила и Никите Столпника, Преподобног Аврамија Ростовског, Светих Епископа ростовских Јакова, Исаије и Игнатија, Светог Димитрија, Митропоолита ростовског, Светог Игнатија (Брјанчанинова), Епископа кавкаског, Светог Свештеномученика Агатангела, Митрополита јарославског, Светог Мученика Јована Чеполосова, Светих благоверних кнежева смоленског Андреја, угљичког Романа, јарославских Василија, Константина, Теодора, Давида и Константина.

Кивот са Светим моштима су унели у наш храм Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор и Високопречасни протојереји-ставрофори Радослав Милановић и Радослав Радмановић из Панчева, Љубиша Милић из Црепаје и Живанко Поповић из Ковина, уз учешће још преко 30 свештеника Архијерејских намесништава вршачког, панчевачког, ковинског и црепајског, протођакона Игора Станковића из Вршца и парохијског ђакона Ивана Барајевца из Панчева, у присуству верника из Панчева и околних места. Том приликом су појани тропар и кондак из службе Сабора ростовских и јарославских Светитеља.

Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор се у беседи захвалио Руској Православној Цркви, Најсветијим Патријарсима – руском Г. Кирилу и српском Г. Иринеју,  на благослову, и делегацији која је у пратњи Светих моштију.

Свештеници су током боравка Светих моштију у нашем храму, по чреди од по сат времена, били крај Кивота и миросали вернике који су се поклањали и целивали Мошти. Читане су и молитве за здравље онима који су их искали.

Још једно утешно поклапање је било у недељу, 11. новембра 2018. године, када Црква празнује спомен Преподобног Аврамија Ростовског Чудотворца, оснивача првог манастира у Ростову, чији се делић Светих моштију такође налази у Кивоту. Свету Литургију је служио Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, Архијерејски намесник панчевачки, саслуживали су Високопречасни протојереј-ставрофор Мирослав Стојков из Темишвара и парохијски ђакон Иван Барајевац, а појао је хор Православне српске Саборне цркве из Темишвара, којим је дириговао господин проф. Јоца Бугарски.

У уторак, 13. новембра 2018. године, саборно је одслужена Света Литургија. Началствовао је Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Милановић, Старешина храма, а саслуживали су свештеници из Архијерејских намесништава панчевачког, вршачког, белоцркванског и алибунарског, и парохијски ђакон Иван Барајевац. У 9 часова су Свете мошти испраћене пут Вршца.

Тако су ове Свете мошти, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа банатског Г. Никанора, боравиле у нашем храму од 10. до 13. новембра 2018. године, што је велика благодат за свештенство и вернике, наш храм и наш град, „јер је Светим моштима свагда присутна чудотворна благодат Светог Духа.“ (Св. Јефрем Сирин)

Аурор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац