БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ

Посетио нас је с висина Спаситељ наш, Исток истока; и ми, који смо у тами и сенци, нађосмо истину. Јер од Дјеве родио се Господ.“ (Светилан)

На Бадње вече, 6. јануара 2019. године, о навечерју Празника телесног рођења Господа, Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа, у нашем храму је у 1600 часова почело Богослужење уз учешће Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала мр Вера Царина.

После саборног освећења бадњака, верници су, предвођени свештенством, из храма прешли у порту, где се традиционално врши паљење бадњака уз певање Божићног тропара. Велике бадњаке су носили и први запалили Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Милановић, старешина храма и господин Саша Павлов, градоначелник панчевачки.

По обичају, верници су послужени чајем, куваним вином и ракијом, сувим смоквама и шљивама. Дечји хор, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, је у порти отпевао неколико божићних песама. Верници долазе породично на Бадње вече, па је за најмлађе и ове године организован ватромет у порти.

„Радујте се праведни, кличите Небеса, играјте горе – јер Христос се роди! Дјева изгледа попут Херувима док седећи држи на грудима оваплоћенога Бога Логоса. Пастири Новорођенога славе, маги Господару дарове приносе, Анђели певајући говоре: Недокучиви Господе, слава Ти!“ (празнична стихира црквеног песника Светог Андреја Критског)

Након Празничног јутрења, које је почело у 2330 часова, после поноћи је саборно служена Литургија Светог Василија Великог. Началствовао је протонамесник Владимир Петковић, саслуживали јереји Душан Грујић и Милош Пешић, а појали вероучитељ чтец Владимир Козић и Стојан Оморац.

О првом дану Божића, у понедељак 7. јануара 2019. године, са почетком у 930 часова, Литургију Светог Василија Великог су служили Високопречасни протојереји-ставрофори Радослав Милановић и Радослав Радмановић, и протонамесник Слађан Тубић, уз учешће Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала мр Вера Царина. Прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја и свих Архијереја наше Цркве.

„Башту едемску отвори Витлејем – ходите да видимо! Сладост у скровишту нађосмо – ходите да до рајских дивота унутар пећине дођемо! Онде се јави корен ненапајан што опроштајем цвета. Онде се нађе студенац неископани са кога некад Давид зажеле да пије. Онде Дјева родивши младенца одмах утоли жеђ Адамову и Давидову. Ради тога хитајмо к њему, јер се ту као мало дете роди превечни Бог.“ (икос Празничне службе)

Другог дана Божића, у уторак 8. јануара 2019. године, о Сабору Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је служио Свету Архијерејску Литургију. Саслуживали су сви свештеници нашег храма, протођакон Игор Станковић из Вршца и ђакон Петар Дабић, кардиолог из Београда. Појали су јереј Жељко Младеновић , ђакон Ненад Савић, Стојан Оморац и господин Милан Калинић, који је и читао Апостол и Символ Вере.

Трећег дана Божића, у среду 9. јануара 2019. године, о спомену Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, пароси су свечарима у храму благосиљали и преломили Славске колаче, а Свету Литургију је служио јереј Душан Грујић, који је и сâм свечар.

У све те дане попразништва појао се на Литургијама Божићни ирмос: „Видим чудесно и несхватљиво тајанство: небо – пећина, херувимски престо – Дјева, јасле – сместиште у које леже несместиви Христос Бог. Њега песмом величамо.“

Празновање Божића је окончано Оданијем Празника у Недељу Богоотаца, 13. јануара 2019. године, када је Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић Празничну икону свечано вратио у олтар.

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац

Фотографије са Архијерејске Литургије:

чтец Милош Мизић