БОГОЈАВЉЕЊЕ 2019

„Данас се освећује природа воде и раздељује се Јордан и враћа струје својих вода, гледајући Господа Који се крштава.“ (тропар на великом водоосвећењу)

На дан Светог Богојављења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа, у суботу, 19. јануара 2019. године, саборно је служена Света Литургија. Началствовао је Високопречасни проројереј-ставрофор Радослав Милановић, саслуживали су сви свештеници нашег храма и ђакон Радан Шарић, а појали Стојан Оморац и чтец Душан Панајотовић, који је читао Апостол.

О Светом Јовану Крститељу вели у једној беседи бивши Епископ пакрачки Никанор (Грујић), како је забележио Димитрије Руварац: Покајте се, јер се приближило Царство Небесно! Ко вам је казао да бежите од гњева вечног? Покајте се, дакле, као што ваља! И немојте говорити у себи: имамо ми оца Авраама; ја вам кажем да Бог може подигнути и од камена децу Аврааму. А лежи већ и секира код корена дрвету, и свако дрво које не рађа добра рода биће посечено и бачено на ватру. „Тако је учио, карао, претио некада Јован Претеча и довикивао из пустиње грешним људима да се покају, па да приправе пут Господу, и поравне стазе Његове, и тај глас његов задавао је ондашњим грешницима страха и трепета: а тим истим гласом позива и нас на освећену воду јорданску да примимо духа мудрости, духа разума, духа страха Божја.“

Након Свете Литургије су верници изашли у порту храма где се по устаљеном обичају врши велико водоосвећење уз појање тропара, читања из пророштва Исаијина, Апостола и Јеванђеља, као и  посебних молитава.

Јавна комунална предузећа „Хигијена“ и „Водовод“ су обезбедила по цистерну воде за пиће. У великом водоосвећењу су учествовали сви свештеници храма и ђакон.

Црквени песник у Празничној служби поручује: „Дођите верни, да видимо где се Христос крстио; пођимо ка реци Јордану, ка гласу вапијућег у пустињи и упознајмо тамо Адамовог Творца, на Кога је била положена рука слуге, јер је милосрдан, и Њему громко ускликнимо: Дошао си и јавио си се да у Јордану осветиш воде!“ (Сједалан по полијелеју)

По кропљењу водом храма и народа, „Богојављенску водицу“ су верници понели својим домовима да је чувају као Светињу и правилно употребљавају. Она се пије уз молитву и пост, онако како препоручи парох, и њом може да се омива лице и болна места на телу, али не сме да се излије у канализацију и друга нечиста места.

Осим овог великог, постоји и мало освећење воде, које се врши у чину крштења, освећења сваке ствари, али и у домовима верника, који примају свог пароха уочи Крсне славе, Божића и Васкрса. И том „водицом“ се кропе укућани и просторије стана или куће „да се свако ђаволско, лукаво деловање обрати у бекство“. (Требник, стр. 426)

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац