БОГОЈАВЉЕЊЕ 2018

„Бог Логос (Реч) јави се у телу роду људском. Он стајаше у Јордану да се крсти, а Њему Претеча говораше: Како да ставим руку и додирнем се Онога, Који све држи? Иако си Маријино Дете, ја препознајем Тебе, превечног Бога. По Земљи ходиш Ти, Који се опеван од Серафимâ, па како слуга да крсти Господа? Недостижни Господе, слава Ти!“ (Песма по Јеванђељу на Јутрењу)

Вечерње с Литургијом Светог Василија и велико освећење воде у храму, у четвртак, 18. јануара 2018. године, служио је јереј Душан Грујић, саслуживао ђакон мр Мирко Петровић, а појали су чтец Душан Панајотовић и Стојан Оморац.

Истог дана, Велико повечерје и Празнично јутрење је служио Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Милановић, саслуживао ђакон мр Мирко Петровић, а појали Стојан Оморац и црквењак Радан Шарић.

На сâм дан Светог Богојављења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа, у петак, 19. јануара 2018. године, саборно је служена Света Литургија. Началствовао је Високопречасни проројереј-ставрофор Стеван Урошев, саслуживали сви свештеници нашег храма и ђакон, а појали Стојан Оморац и вероучитељи Стефан Симић и Владимир Козић.

„Кад наврши 30 година од Свог телесног Рођења, Господ Исус оде на реку Јордан и затражи да Га Јован Претеча крсти како би – управо тим чином – ознаменовао сâм почетак почетка Своје божанске проповеди на Земљи. После трикратног погружења Његовог у воду, отворише се Небеса и Дух Свети – у облику голуба – сиђе на Њега, а с неба се чу глас Бога Оца: Ово је Син мој љубљени, Који је по Мојој вољи. Празник Крштења зове се Богојављењем због тога што су се тад јавила Пресвета Тројица: Бог Отац – гласом с неба, Бог Син – Који се крштавао, и Бог Дух Свети – силаском  на Сина, у виду голуба.“ (Светачник, том други, стр. 248)

Бог се јави – у пуноћи као Света Тројица – Један Бог у Три Лица. До тада су, у старозаветно доба, углавном јављања Бога (гр. Теофаније) била с неба или кроз појаве Анђела (гр. Ангелофаније). Најочигледнији пример наговештаја (праобразног откривења) Свете Тројице у Старом Завету је јављање Бога Аврааму у виду Три Анђела код Мамријског дуба јер им се Авраам даље обраћа као Једном (Књига Постања, гл. 18). Мамре је равница у близини града Хеврона на југу Палестине, која носи име по ранијем власнику равнице и њених храстова – Мамрији, поглавици Аморејаца (Аморита). 

У иконографији се Света Тројица управо представља у виду Три Анђела код храста Мамријског. Најпознатија је таква представа коју је иконописао Андреј Рубљов, а на византијским иконама или фрескама су приказани и Авраам и Сара, што чини композицију Гостопримство Авраамово, Богопримство или Богогостопримство.

Након Свете Литургије су верници изашли у порту храма где се по устаљеном обичају врши велико водоосвећење уз појање тропара, читања из пророштва Исаијина, Апостола и Јеванђеља, те посебних молитава.

„Данас се освећује природа воде и раздељује се Јордан и враћа струје својих вода, гледајући Господа Који се крштава.“ (тропар на великом водоосвећењу)

„Као човек дошао си на реку Христе Царе, пожурио си Добри да примиш као слуга крштење из Претечине руке, због наших грехова, Човекољупче!“ (исто)

Јавна комунална предузећа „Хигијена“ и „Водовод“ су обезбедили по цистерну пијаће воде. У великом водоосвећењу су учествовали сви свештеници храма и ђакон. Припадници Војске Србије су помогли око дељења Богојављенске воде народу, који се тискао око светиње.

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац