БАДЊИДАН И БОЖИЋ

„Дете нам се роди, Син нам се дарова. Власт Му је на плећима, име Му је Гласник великог савета, Диван Саветник, Силан Бог, Владалац, Господар мира, Отац будућег века.“ (Ис. 9,6)

На Бадњидан, у суботу, 6. јануара 2017. године, о навечерју Празника телесног рођења Господа, Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа, у нашем храму је у 15.30 часова почело Повечерје са литијским стихирама, које је служио јереј Милош Пешић са ђаконом мр Мирком Петровићем, уз учешће Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала мр Вера Царина, и вероучитеља Стефана Симића и Стојана Оморца за певницом.

После Повечерја и саборног освећења бадњака, верници су предвођени свештенством из храма прешли у порту, где се традиционално врши паљење бадњака уз певање тропара.

Бадњак су носили и први запалили, протојереј-ставрофор Стеван Урошев и господин Саша Павлов, градоначелник панчевачки.

Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Милановић се присутним верницима и представницима локалне самоуправе обратио следећим речима:

„Браћо и сестре, нека вам је сретно Бадње вече и Празник сутрашњи – Божић, уз радосни хришћански поздрав: Мир Божји! Христос се роди! Господ Бог и Света Богородица, Богомладенац Христос, нека дарују свима нама здравља, благостања, радости нашим домовима и нека ова Бадња ватра, ватра где је наложен бадњак, огреје наша срца, као што је огрејала она ватра у пећини Господа Исуса Христа, нека дарује свим нашим породицама здравља у наредној години и да целу годину у својим срцима носимо жар ове ватре, жар оне Христове ватре, којом је Он живео овде на Земљи, и којом је учио (наш) народ Путу, Истини, Животу цели Свој живот земаљски, а касније преко Својих Апостолâ, Ученикâ и до дана данашњега. Нека и ове године у свим нашим храмовима, у свима нашим земљама, наши Хришћани, верници, дочекају Божић у миру, да Тај Христос, Који се рађа сваке године изнова и изнова сваки пут(а), нека донесе здравља и срећу и мир нашем роду. У име свештеника овог храма свима честитамо Празник, свима честитамо Божић и желимо, поготову градским оцима нашег града Панчева, да им Господ Бог да разума, мудрости, да правилно управљају овим градом у интересу свих наших грађана. Нека сте живи! Нека Бог благосиља све вас заједно и дечицу нашу, и дарује мир и здравље нашим домовима.“

Присутни су послужени – по обичају – чајем, куваним вином и ракијом, сувим смоквама и шљивама. Дечји хор, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, је у порти отпевао неколико божићних песама. Верници увек долазе породично овом приликом, па је на крају за децу и ове године организован ватромет у порти.

„Башту едемску отвори Витлејем – ходите да видимо! Сладост у скровишту нађосмо – ходите да до рајских дивота унутар пећине дођемо! Онде се јави корен ненапајан што опроштајем цвета. Онде се нађе студенац неископани са кога некад Давид зажеле да пије. Онде Дјева родивши младенца одмах утоли жеђ Адамову и Давидову. Ради тога хитајмо к њему, јер се ту као мало дете роди превечни Бог.“ (икос Празничне службе)

Зашто се пали бадњак? Одговор нам даје молитва у чину освећења бадњака, у којој свештеници моле да Господ пошаље Свој Благослов на гранчице – бадњаке – да буду запаљени у Његову славу и част Његовог Рођења, „како би ова ватра, светлост и топлота, подсетила све Православне хришћане, на ватру коју су пастири ложили“ када се Богомладенац родио и био положен у јасле.

Празнично јутрење, које је почело у 23.30 часова, служио је протојереј-ставрофор Радослав Милановић са ђаконом, а појали су протојереј-ставрофор Стеван Урошев и протонамесник Слађан Тубић.

Прву, „поноћну“ Литургију Светог Василија Великог су служили протонамесник Слађан Тубић, јереј Душан Грујић, јереј Милош Пешић и пензионисани свештеник Никола Јовичић, а појали су вероучитељи Владимир Козић и Стефан Симић.

О Божићу , у недељу 7. јануара 2018. године, са почетком у 9.30 часова, Свету Литургију су служили протојереји-ставрофори Стеван Урошев, Радослав Милановић и Радослав Радмановић, уз саслужење ђакона мр Мирка Петровића и учешће Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала мр Вера Царина. Прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја и свих Архијереја наше Цркве. Другог дана Божића је Света Литургија (Златоустова) служена саборно. Началствовао је протојереј-ставрофор Стеван Урошев, саслуживали сви свештеници нашег храма и ђакон.

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац