АРАНЂЕЛОВДАН 2017

„Опевамо те, Архистратиже Михаиле, као вођу небеских чинова, а на Земљи моћног заштитника, чувара и избавитеља људи, молећи се да нас избавиш од сваке опаке болести.“ (превод хвалитне стихире)

О Аранђеловдану Црква празнује Сабор Светог Архистратига Михаила и осталих бестелесних сила небеских. Зато се на Празничном јутрењу поје: „Величамо вас, Свети Арханђели и Анђели, и све војске, Херувими и Серафими, који славите Господа.“ (Величаније)

Уочи Аранђеловдана, у понедељак, 20. новембра 2017. године, у нашем храму је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког, служио празнично Бденије са ђаконом Мирком Петровићем. Појали су протојереј-ставрофор Стеван Урошев, Стојан Оморац и Радан Шарић, а протнамесник Слађан Тубић је читао из Паримејника.

На сâм дан Празника, у уторак, 21. новембра, од раних јутарњих часова до почетка Литургије, а и после, парохијски свештеници су благосиљали славска жита и резали славске колаче свечарима. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, саслуживао ђакон Мирко Петровић, а појали чтец Душан Панајотовић (црквењак), чтец Владимир Козић (вероучитељ), Томислав Поповић (студент Богословског факултета Универзитета у Београду) и Стојан Оморац, који је и Апостол читао.

Сем овог и Сабора Архангела Гаврила по Благовестима и у јулу, Чуда Светог Архангела Михаила у Хони и Чуда његовог – када трократно крилом избавља душе из пакла – које се понавља сваког 6. септембра (по „старом“ календару), сваки понедељак у годишњем кругу, сем неколико изузетака, је посвећен Светим Ангелима и у службама за понедељак, поред покајних канона Господу, црквени песници богослужбене књиге Октоиха, у првом реду Свети Јован Дамаскин, сачинили су каноне Бестелесним силама небеским – Ангелима.

„На основу Светог Писма, Православна Црква учи да је Бог најпре створио невидљиви или духовни свет, тј. Анђеле“ јер у почетку створи Бог небо. „По природи својој Анђели су невидљива и духовна бића, која немају телесну природу и по своме разуму и слободи стоје изнад човека. Подела анђела на добре и зле не води свој почетак од њиховог стварања, јер је Бог створио само добре Анђеле. Подела је дошла због греха једног од виших анђела, који је завео и многе друге, па су они постали ђаволи или зли дуси. Свето Писмо представља их као непријатеље спасења људи.“ (извор: проф. Љубомир Рајић, Догматика, Београд 1939)

„Најчешћи облик (вид), по сведочењу Светог Писма, у коме се јављају Свети Анђели јесте човечији облик. У том виду они се јављају Авраму, Лоту, Јакову, Мојсију, Исусу Навину, Давиду, Товији, као и многим другим особама из Старог Завета (поготово пророцима). И у Новом Завету наилазимо на мноштво сведочанстава о јављању Светих Анђела. Арханђел Гаврило долази пред свештеника Захарију и казује му о рођењу његовог сина, који ће бити Претеча Христов (Лк. 1,11-20); благовести Пресветој Богородици о томе да ће родити Сина – Спаситеља света, Господа нашега Исуса Христа (Лк. 1,26-38). Током молитве у Гетсиманском врту, пред Христа долази Анђео и охрабрује Га за предстојећа страдања (Лк. 22,43). Жене мироносице, које су виделе Анђела на Христовом гробу, сведоче да је његово лице као муња и одело његово бело као снег (Мт. 28,3). Али, понекад се Свети Анђели јављају и у другим облицима.“ (извор: Анђели и демони –  Основе Православног учења о свету бестелесних сила, Москва, 1995)

На Празничној храмовној икони из 1870. године, приказана је сцена како Анђео Божији одсеца обе руке једном јеврејском свештенику Атонију, који се дрзнуо да дохвати тело Богородице у злој намери да га претури. На јужним (десним) дверима, на иконостасту, представљен је Свети Архангел Михаило, рад Константина Данила.

Свако ко је примио Свето Крштење добија свог Анђела чувара. Он је сведок и добрих дела, али и свих грехова. Њему се треба свакако често молити да нас сачува од сваког зла, да нас упути ка добрим делима и на пут спасења. Сведочења из историје Цркве о томе да Свети Анђели чувају људе од погибељи има заиста много.

Возачи! Да ли знате да на обреду освећења возила (данас: аутомобила), свештеник чита молитву у којој моли Господа Бога да пошаље Анђела да чува и предводи оне који возилом путују, како би у миру и срећно завршили своје путовање?

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац